عوارض پروتز سینه چیست

پروتز سینه

یکی از عمل‌های زیبایی پرطرفدار و کاربردی برای تغییر فرم و سایز سینه‌ها، پروتز سینه است. پروتز سینه به منظور افزایش حجم و سایز سینه‌ها و هم چنین اصلاح شکل سینه‌ها استفاده می‌شود. در طول عمل پروتز سینه، در زیر بافت سینه یا ماهیچه سینه، ایمپلنت‌هایی قرار داده می‌شوند. برخی از خانم‌ها به دلایلی همچون بارداری، شیردهی و یا کاهش وزن با مشکلاتی همچون کاهش حجم و سایز سینه‌ها و یا عدم تقارن سینه‌ها مواجه می‌شوند و در نتیجه اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهند. پروتز سینه با برطرف کردن این مشکلات اعتماد به نفس را مجدداً به این خانم‌ها برمی گرداند و سبب می‌شود که حس خوبی نسبت به ظاهر و اندام خود داشته باشند. هم چنین عمل پروتز سینه برای زنانی که از شکل و اندازه سینه‌های خود ناراضی هستند نیز گزینه مناسبی است. البته در برخی موارد عمل پروتز سینه بیشتر جنبه درمانی دارد و با هدف بازسازی سینه تخلیه شده بعد از درمان سرطان سینه انجام می‌شود. 

عمل پروتز سینه

 بیشتر بدانید: عمل پروتز سینه

عوامل مؤثر بر بروز عوارض پروتز سینه

بروز عوارض پروتز سینه (Risks of Breast Implants) می‌تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. این عوامل عبارتند از: 

نوع پروتز

نوع پروتز (سلیکون یا سالین) و طراحی آن می‌تواند بر بروز عوارض پروتز سینه تأثیر بگذارد. برخی از پروتز‌ها ممکن است نسبت به دیگران در برابر پارگی یا نشت آسیب‌پذیرتر باشند. 

سلامت عمومی فرد

وضعیت سلامتی عمومی فرد، وجود بیماری‌های مزمن مانند دیابت، و سابقه جراحی‌های قبلی می‌تواند بر بروز عوارض تأثیرگذار باشد. 

سن

سن بیمار می‌تواند نقش مهمی در بروز عوارض داشته باشد. افراد مسن‌تر ممکن است به دلیل کاهش توانایی بدن در بهبود و ترمیم بافت‌ها، بیشتر در معرض عوارض قرار گیرند. 

تجربه جراح

تجربه و مهارت جراح در انجام عمل‌های جراحی پروتز سینه می‌تواند تأثیر زیادی بر نتایج و عوارض پس از جراحی داشته باشد. 

رعایت مراقبت‌های پس از عمل

پیروی از دستورالعمل‌های پزشک در زمینه مراقبت‌های پس از عمل می‌تواند به کاهش عوارض کمک کند. عدم رعایت این دستورالعمل‌ها ممکن است به عوارضی مانند عفونت یا انقباض کپسولی منجر شود. 

عفونت

احتمال بروز عفونت پس از جراحی پروتز سینه وجود دارد که می‌تواند عوارض جدی‌تری را به دنبال داشته باشد. 

انقباض کپسولی

تشکیل بافت اسکار در اطراف پروتز که به انقباض کپسولی معروف است، می‌تواند باعث تغییر شکل و درد در ناحیه سینه شود. 

عوامل ژنتیکی

برخی افراد به دلیل عوامل ژنتیکی ممکن است بیشتر در معرض بروز عوارض قرار گیرند. 

سبک زندگی

سبک زندگی ناسالم مانند سیگار کشیدن، تغذیه نامناسب و عدم فعالیت بدنی می‌تواند بر فرایند بهبودی و بروز عوارض تأثیر بگذارد. 

عوامل مؤثر بر بروز عوارض پروتز سینه

عوارض پروتز سینه، موارد عمومی

پروتز سینه اگرچه نقش مهمی در بهبود زیبایی ظاهری فرد و هم چنین افزایش اعتماد به نفس او دارد اما ممکن است مانند سایر عمل‌های زیبایی دیگر، خطرات و عوارضی داشته باشد که عبارتند از: 

ورم بعد از پروتز سینه

یکی از عوارض شایع عمل پروتز سینه، ورم است که معمولاً در روز‌های اولیه بعد از عمل ظاهر می‌شود و ظرف مدت دو سه روز رفع می‌شود. 

خونریزی بعد از پروتز سینه

خونریزی یکی دیگر از عوارض کاملاً طبیعی بعد از عمل پروتز سینه است. لازم است از انجام فعالیت‌های سنگین بعد از عمل پرهیز شود تا از وارد شدن آسیب به بخیه‌ها جلوگیری شود. 

درد بعد از پروتز سینه

درد یکی از رایج‌ترین و طبیعی‌ترین عوارض عمل پروتز سینه است که اکثر افراد آن را تجربه می‌کنند. این درد معمولاً ظرف مدت چند روز بعد از عمل برطرف می‌شود و لازم است در این مدت فرد دارو‌های مسکن تجویزشده توسط پزشک را به موقع مصرف نمایید. 

جای زخم بعد از پروتز سینه

جای زخم و ایجاد اسکار پوستی از دیگر عوارض پروتز سینه است که به دلیل برشی است که برای وارد کردن پروتز ایجاد شده است. البته می‌توان از کرم‌های ترمیم‌کننده و لیزر برای درمان جای زخم استفاده کرد. 

دکتر حجت فلوشیپ و فوق تخصص جراحی پستان

عوارض پروتز سینه، موارد خاص

بیشتر عوارض عمل پروتز سینه موقتی هستند و رفته رفته برطرف می‌شوند اما ممکن است برخی عوارض جدی و نادر نیز بعد از عمل رخ دهد که مهمترین آن‌ها عبارتند از: 

انقباض کپسولی پروتز سینه

انقباض کپسولی یکی از عوارض جدی عمل پروتز سینه است که نیازمند درمان است. وقتی پروتز وارد بدن می‌شود، بدن نسبت به آن واکنش نشان می‌دهد و بافت کپسولی در اطراف پروتز شکل می‌گیرد. این عارضه ممکن است به علائمی همچون درد شدید، حساسیت و عفونت همراه باشد. 

پارگی پروتز سینه

پاره شدن یا ترکیدن پروتز سینه یکی دیگر از عوارض ناخوشایند عمل پروتز سینه است. محتوای پروتز آب نمکی جذب بدن می‌شود و مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما پروتز سیلیکونی در بدن باقی می‌ماند و جذب نمی‌شود در نتیجه باید فوراً خارج شود. 

موج دار و چروکیده شدن پروتز سینه

چروک و موج دار شدن پروتز سینه زمانی اتفاق می‌افتد که کیفیت پروتز‌ها و ایمپلنت‌های مورد استفاده خوب نباشد. بهتر است از پروتز‌های باکیفیت و موردتأیید استفاده کنید. 

جابجایی پروتز سینه

جابجایی پروتز سینه یکی دیگر از عوارض عمل پروتز سینه است که ممکن است به دلیل وارد شدن ضربه به پروتز رخ دهد. 

عفونت شدید یا ماستیت پستان

رعایت نکردن موارد بهداشتی، آلوده بودن تجهیزات اتاق عمل، و پانسمان غیر استریل از جمله عواملی هستند که ممکن است موجب عفونت شدید شوند. آنتی‌بیوتیک تجویز شده توسط پزشک باید به موقع و طبق دستور پزشک مصرف شود. در صورتی که عفونت خیلی شدید باشد و قابل کنترل نباشد، ممکن است جراح مجبور شود پروتز را خارج کند. 

هماتوم پستان

تجمع خون در داخل سینه یکی دیگر از عوارض پروتز سینه است که با نام هماتوم شناخته می‌شود. هماتوم ممکن است در اثر ضربه به سینه و یا آسیب در حین جراحی بوجود آید. 

مشکلات روحی بعد از پروتز سینه

مشکلات روحی مانند اضطراب و نگرانی، افسردگی و احساس عدم اعتماد به نفس ممکن است بعد از عمل بوجود آیند که عموماً با نتایج و انتظارات از عمل مرتبط است. 

پایین بودن سینه بعد از عمل

پایین بودن سینه بعد از عمل پروتز یکی از عوارض شایع بعد از عمل است که به عنوان قسمتی از فرایند ترمیم و شکل‌گیری صحیح سینه بعد از عمل در نظر گرفته می‌شود و نگران‌کننده نیست. 

سروما

به تجمع مایعات در اطراف پروتز سینه که سبب درد، تورم، تغییر فرم و برجستگی سینه می‌شود، سرما گرفته می‌شود که یکی از عوارض جراحی پروتز سینه است. معمولاً مایع انباشته شده با استفاده از سرنگ مخصوص و یا ایجاد یک برش تخلیه می‌شود. 

بی حسی نوک پستان

بی‌حسی نوک پستان بعد از عمل پروتز سینه معمولاً به دلیل تورم و آسیب به اعصاب حسی در این ناحیه بوجود می‌آید. این عارضه معمولاً بعد از چند روز یا چند ماه برطرف می‌شود. 

نکروز

نکروز بعد از جراحی پروتز سینه ممکن است به دو صورت نکروز پوستی و نکروز چربی رخ دهد. عمل خونرسانی به سلول‌های پوستی به دلیل تخریب بافتی ممکن است به درستی انجام نشود و این موضوع ممکن است سبب مرگ بافتی در قسمتی از بافت پستان شود. 

دکتر علی حجت فلوشیپ و فوق تخصص جراحی پستان

ارتباط بین پروتز سینه و سرطان سینه

پروتز سینه باعث بروز سرطان سینه نمی‌شود هیچ گونه ارتباطی بین این دو وجود ندارد. در موارد بسیار محدود و نادر ممکن است نشت مایع درون پروتز در غدد لنفاوی منجر به سرطان لنفوم شود. 

مشکلات شیردهی پس از عمل پروتز سینه

به طور کلی در صورتی که عمل پروتز سینه توسط یک پزشک باتجربه و ماهر انجام شود، خللی در فرآیند شیردهی بوجود نمی‌آورد. اما در صورتی که به عصب حسی نوک پستان آسیب وارد شود ممکن است فرآیند شیردهی با مشکل روبرو شود. محل برش جراحی و محل قرار گرفتن پروتز سینه نیز ممکن است بر فرآیند شیردهی تأثیر بگذارند. 

مشکلات شیردهی پس از عمل پروتز سینه

 بیشتر بدانید: پروتز سینه و شیردهی

در صورت بروز کدام عوارض پروتز سینه به پزشک مراجعه کنیم؟ 

درد، خونریزی، سرگیجه، ورم، التهاب، قرمزی ناحیه اطراف سینه، سرما، پارگی و نشت پروتز، جابجایی و انقباض کپسولی از جمله عوارض جراحی پروتز سینه هستند. در صورتی که عوارض جراحی پروتز سینه شدید، غیرطبیعی و غیرقابل کنترل باشند لازم است سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. 

 

دکتر علی حجت | فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پستان

به اشتراک بگذارید :
تماس سریع